Acupunctuur Totaal, waar staat dat voor?
Het betekent dat ik veel disciplines van de acupunctuur gebruik om diverse redenen. Allereerst is elk mens uniek en kun je geen enkele patiënt/cliënt op exact dezelfde manier benaderen dus. Daarnaast kijk ik, opgeleid bij de NAAS, altijd eerst vanuit mijn fysio-/manueel therapeutische achtergrond en probeer vervolgens te focussen op de 5-elementengedachte (acupunctuur). Daarbij staan mij dan verscheidene benaderingen ten dienste.
Klachten
Bekende voorbeelden van ziektebeelden waar de reguliere geneeskunde niets of weinig te bieden heeft zijn o.a. fibromyalgie/wekedelenreuma, vermoeidheidssyndroom(ME) en de ziekte van Lyme.
Daarnaast ook postherpetische pijn (pijn na Gordelroos), aangezichtspijn, restklachten na Pfeiffer, overgangsklachten en beelden na inentingen. Hoofdpijnklachten is ook een dankbare groep.
Maar er zijn er nog veel meer uiteraard, U noemt een klacht en we gaan het uitzoeken.
Eigenlijk kun je vanuit deze professie inwendige klachten, zowel als klachten van ons bewegingsapparaat, maar ook combinaties prima beïnvloeden.
Als je ze al niet volledig kunt laten verdwijnen, dan toch dermate veel invloed uitoefenen dat het geheel veel draaglijker wordt.
Vanuit deze gedachte werk ik en staan mij de volgende technieken ter beschikking.
Behandelmethoden
De klassieke acupunctuur, d.w.z. verticaal geplaatste naaldjes op beschreven meridiaanpunten, vanuit de balansherstellende gedachte van de TCM (Traditionele Chinese Medische leer).
Onder de huid (subcutaan)geplaatste naaldjes, de zogenaamde pols- en enkelacupunctuur, vooral gebruikt voor pijnstilling en verbetering sensoriek(gevoel).
Oor-/Auriculo-acupunctuur, het plaatsen van naaldjes in het oor. Gebruikt voor enerzijds verslavingen (rook-,eet- en drankverslaving), maar tevens voor pijnstilling op afstand (handig als in het betreffende pijngebied door wat voor reden niet geprikt kan worden). Verder ook om allerlei processen in het lichaam aan te sturen (in het oor zit een volledige projectie van ons gehele lichaam). Via een puntdetector kunnen ook (reflex-)reacties en overgevoeligheden getest worden. Dit wordt gedaan met tegelijkertijd het palperen van de pols (V.A.S). Ook een combinatie van lichaams- en ooracupunctuur wordt veel gebruikt. Ook wordt i.p.v. naaldjes bij kinderen en mensen die angst hebben voor naaldjes een laserpen gebruikt, zowel in het oor als ook op lichaamspunten.
De laser wordt sowieso tevens ingezet bij hardnekkige pijnklachten, spanningsklachten of ontstekingsreacties overal op het lichaam.
Elektro-acupunctuur: het aansluiten van stroomkabeltjes aan de naaldjes om ofwel pijn te stillen, ofwel weefselbeïnvloeding te veroorzaken (bijvoorbeeld slecht functionerende pees, spier of band).
Bioresonantie: het doormeten van ons energiesysteem middels specifieke meetapparatuur om processen in ons lichaam te ontdekken, die ofwel geremd ofwel gestimuleerd dienen te worden. Hierbij worden vaak en veelal voedingssupplementen (waaronder homeopathie en fytotherapie) gebruikt, die allereerst getest worden op werkbaarheid en eventuele overgevoeligheid, een en ander in relatie met de patiënt en zijn of haar klacht.
Qigong: dit zijn oefeningen die verstrekt en doorgenomen worden om energiebeïnvloedende effecten in ons lichaam te verkrijgen.
Cuppen: het plaatsen van een of meer cupglazen op weefsel om een duidelijke stimulerende, dan wel losmakende invloed uit te oefenen.